Hoe klei te plakken?

Zorg ervoor dat de kleiplak niet meer dan drie of vier keer dikker is dan het gewenste resultaat voordat
Zorg ervoor dat de kleiplak niet meer dan drie of vier keer dikker is dan het gewenste resultaat voordat u de plakroller gebruikt.

Klei klei is een met de hand gebouwde aardewerktechniek die al eeuwen bestaat. Voordat pottenbakkers aardewerkwielen begonnen te gebruiken, werden eenvoudige gereedschappen gebruikt om aardewerk van klei te maken. Het plakken van klei is een techniek die bestaat uit het uitrollen van kleiplakken en vervolgens stukken uitsnijden en aan elkaar bevestigen om potten, kopjes en urnen te maken. Als je de plaattechniek eenmaal onder de knie hebt, zijn de creatieve mogelijkheden eindeloos!

Deel 1 van 4: een plakroller gebruiken

 1. 1
  Stel de dikte in op de plakrol. U kunt de dikte van de plakrol aanpassen. In de meeste gevallen wilt u een plaat maken met een dikte van minimaal 14 inch (6,4 mm). Op deze manier is de plaat stevig en gemakkelijker om mee te werken. Lees de instructies op uw plakroller om te bepalen hoe u de dikte aanpast.
 2. 2
  Plaats de klei tussen twee stukken canvas. Door de klei met canvas te bedekken, wordt de klei tijdens het uitrollen beschermd. De stukjes canvas voorkomen dat de klei aan de tafel blijft kleven of wordt gemarkeerd door het oppervlak of de roller.
  • Zorg ervoor dat het canvas het hele stuk klei bedekt en dat er wat extra canvas voor de klei ligt. Dit voorkomt dat het canvas eraf glijdt tijdens het rolproces.
 3. 3
  Zorg ervoor dat de klei door de roller past. Zorg ervoor dat de kleiplak niet meer dan drie of vier keer dikker is dan het gewenste resultaat voordat u de plakroller gebruikt. Als de klei te dik is, past deze niet onder de roller. Om de klei iets samen te drukken, kun je een deegroller of je hand gebruiken.
 4. 4
  Taps de rand van de klei. Om het gemakkelijker te maken voor de klei om onder de kleiroller te passen, kunt u uw hand gebruiken en een rand van de klei kloppen zodat deze taps toeloopt. Plaats vervolgens de klei naast de roller zodat de taps toelopende rand tot aan de roller past.
 5. 5
  Rol de klei uit met de plakroller. Voordat u begint te rollen, moet u ervoor zorgen dat het canvaslood zich onder de rol bevindt. Draai vervolgens aan het grote wiel aan de zijkant van de tafel om de roller over de klei te bewegen.
  • Je kunt het wiel heen en weer draaien zodat de roller in beide richtingen over de klei beweegt. Dit zal helpen om een gelijkmatige plaat te creëren.
Rol de klei uit met de plakroller
Rol de klei uit met de plakroller.

Deel 2 van 4: een plaat maken met een deegroller

 1. 1
  Bedek je werktafel met canvas. Canvas zorgt voor een glad oppervlak en voorkomt dat de klei aan de tafel blijft kleven. Als u op een gestructureerd oppervlak werkt, kunnen er ongewenste vlekken op uw klei ontstaan. Canvas helpt je dit probleem te voorkomen.
 2. 2
  Gebruik een brede deegroller. Als je geen plakroller hebt, kun je je plak uitrollen met een brede deegroller. Een brede deegroller zorgt ervoor dat u een plaat met een constante dikte creëert. U wilt dat uw plaat niet minder zijn dan een 1/4 inch (6,4 mm) dik, zodat het stevig genoeg is om te gebruiken zonder te breken.
  • Als je deegroller te dun is, kan het zijn dat je ribbels in het midden van de klei krijgt. Het moet breed genoeg zijn om over de hele plak klei te passen.
 3. 3
  Plaats platte houten stokjes aan weerszijden van de klei. Om ervoor te zorgen dat je een gelijkmatige dikte krijgt, kun je ook aan weerszijden van de klei platte houten stokjes plaatsen. De deegroller zal over de stokjes liggen waardoor de klei uitrolt tot de exacte dikte van de stokjes.
  • In sommige gevallen moet u mogelijk twee stokjes op elkaar plaatsen aan weerszijden van de plaat om een dikkere plaat klei te maken.
 4. 4
  Rol in meerdere richtingen om een plaat te maken. Plaats de deegroller zo dat deze bovenop de twee stokjes zit met de klei in het midden. Druk stevig aan en rol de klei uit. Rol in meerdere richtingen om ervoor te zorgen dat de klei een gelijkmatige dikte heeft over de hele plaat.
 5. 5
  Strijk de klei glad met een gipsplaatmes. Als je klaar bent met het uitrollen van de klei, gebruik je een gipsplaatmes en laat je het voorzichtig over het oppervlak van de klei lopen. Dit zal helpen om eventuele inkepingen of markeringen die het gevolg kunnen zijn van het walsproces glad te strijken.
  • Voltooi dit proces aan beide zijden van de klei.
Kun je je plak uitrollen met een brede deegroller
Als je geen plakroller hebt, kun je je plak uitrollen met een brede deegroller.

Deel 3 van 4: plakklei snijden

 1. 1
  Maak een sjabloon met karton of papier. Als je je plak klei eenmaal hebt uitgerold, wil je misschien de plak in kleinere stukken snijden om een kopje, urn of doos te maken. Teken je sjabloon uit op een stuk karton of dik papier. U kunt bijvoorbeeld een kopje maken met een lang rechthoekig en vierkant sjabloon.
  • U kunt ook patronen voor plakklei kopen om u te helpen bij uw project.
 2. 2
  Plaats je sjabloon op de klei. Plaats de sjabloon in de buurt van de rand van de klei, zodat u tijdens dit proces geen klei verspilt. Op deze manier kun je meerdere stukken uit dezelfde plak klei snijden.
 3. 3
  Gebruik het pengereedschap om rond de sjabloon te snijden. Trek rond het patroon met je pintool om de klei te markeren. Het is het beste om lijninkepingen op de klei te maken en deze vervolgens uit te knippen nadat u het hele patroon hebt getraceerd. Om de klei te snijden, drukt u stevig naar beneden met hetzelfde pengereedschap waarmee u het patroon hebt getraceerd.
 4. 4
  Snijd de klei zonder sjabloon. Als je geen sjabloon hebt, of het gevoel hebt dat je de klei gelijkmatig kunt snijden zonder een sjabloon te gebruiken, teken dan de vorm gewoon rechtstreeks op de klei. Dit kan uit de vrije hand. Knip vervolgens de vorm uit met een pin-tool.
  • U hebt bijvoorbeeld misschien geen patroon nodig als u iets maakt met een eenvoudig vierkant of rechthoek.
  • Met patronen uit de vrije hand kunt u ook unieke, unieke stukken maken.
Als je je plak klei eenmaal hebt uitgerold
Als je je plak klei eenmaal hebt uitgerold, wil je misschien de plak in kleinere stukken snijden om een kopje, urn of doos te maken.

Deel 4 van 4: stukken plakklei bevestigen

 1. 1
  Wacht tot de klei stevig maar kneedbaar is. Voordat je begint met het vormen van je klei, wil je dat het stevig genoeg is zodat het zichzelf kan ondersteunen terwijl het nog steeds kneedbaar is. Meestal wordt dit beschreven als leerhard.
  • Je kunt werken met klei die zachter is dan dit, maar je moet extra voorzichtig zijn omdat het gemakkelijk kan breken.
  • De tijd die nodig is om klei te drogen, is afhankelijk van uw locatie en klimaat. Als je in een vochtige omgeving leeft, zal de klei langer nodig hebben om te drogen dan in een droog klimaat.
  • Controleer de klei regelmatig, want het kan een dag duren om te drogen.
 2. 2
  Taps de randen van de klei. Gebruik je pintool om de randen van de twee stukken klei in een hoek van 45 graden te snijden. Op die manier passen ze bijna naadloos in elkaar als je ze bevestigt. Gebruik een speld om de randen van de klei op te ruwen waar u deze aan een ander stuk klei wilt bevestigen. Je zult in feite ondiepe krassen in de klei maken.
  • Bijvoorbeeld, als u het maken van een mok, kunt u beginnen met een rechthoekige plaat van klei. Taps toelopend de twee korte randen van de rechthoek. Buig vervolgens de rechthoek en bevestig de twee uiteinden aan elkaar zodat je een cilindervorm hebt.
 3. 3
  Maak de randen nat met water of slip (waterige klei) en druk ze samen. Om stukjes plakklei aan elkaar te bevestigen, moet je de randen nat maken en vervolgens tegen elkaar drukken. Gebruik je vinger om over de naad te wrijven en bevestig de stukken aan elkaar. U kunt ook een rollend hulpmiddel gebruiken om voorzichtig over de naad te glijden. Je wilt niet te hard duwen, omdat dit de vorm van het stuk kan veranderen.

Tips

 • Veeg je canvas en plaatroller schoon tussen gebruik. Op deze manier krijg je geen droge stukjes ingebed in je verse klei.

Dingen die je nodig hebt

 • Plaatroller of deegroller
 • Canvas
 • Gipsplaten mes
 • Pin-tool
 • Sjabloon of patroon

Vragen en antwoorden

 • Wat is het proces om stencils te maken en uit te knippen?
  U kunt papier of karton gebruiken voor uw stencil. Teken je ontwerp op je papier/medium. Knip het ontwerp uit. Rol een plak klei uit (de hoeveelheid die je nodig hebt, hangt af van de grootte van het sjabloon dat je maakt) tot een bal en sla de bal op een hard oppervlak en vorm hem vervolgens weer tot een bal. Herhaal dit proces minstens 10 keer. Dit helpt luchtzakken in uw stuk te voorkomen. Gooi je klei dan schuin op het harde oppervlak. De kracht zou de klei op natuurlijke wijze moeten hebben uitgerekt. Pak het op en gooi het loodrecht op de uitgerekte kant. Herhaal dit totdat je de gewenste dikte hebt bereikt. Plaats vervolgens het sjabloon op de klei. Gebruik een naald om uw ontwerp uit te snijden.
 • Ik heb een dikke plaat nodig voor een model. Kan ik plaklagen toevoegen door verse lagen op elkaar te rollen?
  Je kunt lagen mat op elkaar leggen zolang ze allebei nog vochtig zijn. Als de klei leerhard is (wat betekent dat de buitenkant hard genoeg is om te snijden zonder te plakken), heb je waarschijnlijk wat meer water nodig. Wanneer je twee platen aan elkaar plakt, is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je geen luchtbellen in de klei opsluit. Om er zeker van te zijn dat u dit niet doet, moet u een slip maken. Slip is gelijke delen klei en water in een kom. Het is een soort slijm. Pak de zijkanten van de platen die je wilt aanraken en scoor ze. Om klei te scoren, moet je een naaldgereedschap vinden en ondiepe schuine strepen op elkaar maken totdat kralen van klei beginnen te werpen. Vervolgens breng je de slip aan en plak je de platen aan elkaar.

Comments (1)

 • mvercammen
  Het heeft me geïnformeerd over essentiële feiten over het gebruik van de plakmethode bij het vormen van kleiwaren.
Verwante artikelen
 1. Hoe maak je regenboogkleurig papier?
 2. Hoe een glazen fles in tweeën te splitsen?
 3. Hoe maak je een DIY Galaxy-pot?
 4. Hoe glasvezel?
 5. Hoe gehard glas snijden?
 6. Hoe glas etsen met etscrème?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail