Hoe om te gaan met ontslag voor pensionering?

Zeker als je ontslagen bent voordat je met pensioen ging
Zeker als je ontslagen bent voordat je met pensioen ging.

Er is geen twijfel over mogelijk: ontslagen worden is verschrikkelijk. Zeker als je ontslagen bent voordat je met pensioen ging. Of je het nu zag aankomen of niet, je voelt je waarschijnlijk boos en verraden door je voormalige werkgever en maakt je zorgen over de toekomst. Maar hier is het goede nieuws: het komt goed. Je hebt opties. Nadat u de onmiddellijke nasleep van uw beëindiging hebt afgehandeld, kunt u beginnen met het opstellen van een actieplan en kijken naar financiële hulp die u zal helpen er doorheen te komen. Als je eenmaal hersteld bent van de lelijkheid van je ontslag, kun je de arbeidsmarkt betreden, gewapend met ervaring, vertrouwen, connecties in de branche en een hernieuwde vastberadenheid.

Methode 1 van 3: het nieuws ontvangen

 1. 1
  Luister goed naar wat je werkgever je vertelt. Mogelijk moet u een deel van de informatie die uw werkgever u geeft, gebruiken om een rechtszaak of werkloosheidsuitkering aan te spannen, dus let op alles wat ze u vertellen. Wacht tot ze je alles hebben verteld voordat je vragen gaat stellen.
  • Overweeg om belangrijke notities op te schrijven, zodat u ze later kunt onthouden.
  • Vraag uw werkgever om iets te verduidelijken als u niet zeker weet wat ze bedoelen of wat ze zeiden.
 2. 2
  Vraag naar specifieke redenen voor uw beëindiging. Als u de redenen van uw werkgever kent om u te ontslaan, kunt u dit beter begrijpen. Het zal u ook helpen te weten of ze een goede referentie of een voordeel zullen zijn voor toekomstige banen die u zoekt.
  • Vraag uw werkgever of u wordt ontslagen of ontslagen. Er is een groot verschil, vooral als het gaat om het innen van uitkeringen en wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe baan.
  • Word niet boos als de antwoorden die je krijgt niet bevredigend zijn.
  • Noteer de redenen die zij u geven voor uw beëindiging.

  Tip: Als je bent ontslagen voordat je de kans kreeg om vragen te stellen, kun je een formele e-mail sturen om de reden achter je ontslag te vragen.

 3. 3
  Voorkom dat je boos wordt of ruzie krijgt met je werkgever. Het is volkomen natuurlijk dat je sterke emoties voelt terwijl je ontslagen wordt. U kunt zich boos, bang, teleurgesteld, verraden of een complexe mengeling van meerdere emoties tegelijk voelen. Begrijp dat boos worden of schreeuwen tegen je werkgever de uitkomst niet zal veranderen.
  • Focus op het verlaten van de vergadering met trots en waardigheid.
  • Beschadig uw reputatie bij uw collega's of uw voormalige werkgever niet door boos of gewelddadig te worden. Je wilt geen toekomstige banen in gevaar brengen die je zou kunnen krijgen.
  • Blijf kalm en houd het hoofd koel.
 4. 4
  Zoek uit of uw werkgever van plan is uw pensioengelden weg te nemen. Vraag uw werkgever of hij van plan is eventuele bijdragen aan uw ouderdomspensioen terug te nemen als u die heeft. Afhankelijk van de omstandigheden waaronder je ontslagen wordt, kunnen ze proberen hun bijdragen terug te vorderen, en het zou nuttig voor je zijn om te weten of ze van plan zijn dit te doen.
  • U moet deze informatie definitief weten, dus vraag iets als: "Bent u van plan uw pensioenpremies terug te nemen?" Laat er geen mysterie over.
  U kunt uw werkgever bijvoorbeeld vragen uw collega's te vertellen dat u bent ontslagen in plaats
  U kunt uw werkgever bijvoorbeeld vragen uw collega's te vertellen dat u bent ontslagen in plaats van ontslagen.
 5. 5
  Wacht met het ondertekenen van een ontslagvergoeding totdat u de voorwaarden hebt doorgenomen. Als onderdeel van uw beëindiging kan het zijn dat u een vertrekregeling wordt aangeboden. Een ontslagvergoeding kan u helpen om de eindjes aan elkaar te knopen in de nasleep van uw ontslag, maar u wilt deze pas ondertekenen als u de kans heeft gehad om erover na te denken. U kunt voor een hoger bedrag onderhandelen.
  • Kijk zelf het hele document door om er zeker van te zijn dat je werkgever nergens mee wegkomt.
  • Laat een advocaat het ontslagpapieren bekijken om er zeker van te zijn dat het acceptabel is.
  • Als u tevreden bent met de voorwaarden en de hoogte van de ontslagvergoeding, teken deze dan.

  Tip: Omdat u vóór uw pensionering bent ontslagen en waarschijnlijk lange tijd voor het bedrijf hebt gewerkt, kunt u mogelijk een hogere ontslagvergoeding bedingen.

 6. 6
  Bespreek de manier waarop uw beëindiging zal worden beschreven aan anderen. Vraag je werkgever wat ze van plan zijn om je collega's te vertellen over je ontslag en vraag of ze ervoor kiezen om het op een neutrale toon te beschrijven. Wat nog belangrijker is, vraag uw werkgever hoe zij uw beëindiging zullen beschrijven aan toekomstige werkgevers die hen voor een referentie kunnen bellen.
  • U kunt uw werkgever bijvoorbeeld vragen uw collega's te vertellen dat u bent ontslagen in plaats van ontslagen.
  • Het is belangrijk dat u weet wat uw werkgever tegen potentiële toekomstige werkgevers kan zeggen, zodat u kunt beslissen of u ze als referentie wilt vermelden.
 7. 7
  Schud uw werkgever de hand als de vergadering voorbij is. U wilt zo goed mogelijk proberen weg te gaan bij uw inmiddels voormalige werkgever. Ze kunnen van pas komen bij het aanvragen van een uitkering of een andere baan. Verbrand geen bruggen en ruïneer wat een geweldige referentie zou kunnen zijn voor potentiële toekomstige werkgevers.
  • Sluit de bijeenkomst af door hen te bedanken voor hun tijd en een stevige handdruk.
  • Vraag of u ze als professionele referentie kunt vermelden.
 8. 8
  Verzamel al je spullen en vertrek. Je hebt misschien veel tijd gewerkt voor het bedrijf dat je heeft ontslagen, dus het kan zijn dat je daar veel bezittingen hebt. Neem de tijd om alles wat je bezit te verzamelen en in te pakken. Probeer op goede voet met je voormalige werkgever te vertrekken en praat niet met je collega's over het ontslag.
  • Pak je spullen in een grote doos, zodat je zoveel mogelijk kunt dragen en niet meerdere reizen hoeft te maken.
  • Neem geen bedrijfseigendommen mee, zodat u niet van diefstal beschuldigd kunt worden.
  • Als u bent ontslagen en u wordt gevraagd om onmiddellijk te vertrekken, worden uw bezittingen waarschijnlijk naar u opgestuurd. Maak een mentale notitie over al uw bezittingen, zodat u ervoor kunt zorgen dat u alles krijgt wanneer ze bij u worden afgeleverd.

Methode 2 van 3: de volgende stappen nemen

 1. 1
  Geef jezelf en anderen toe dat je bent ontslagen. Je kunt je verraden, boos en beschaamd voelen nadat je bent ontslagen door een oude werkgever, maar je moet open zijn en het accepteren om verder te kunnen. Wees niet bang om mensen te vertellen dat je bent ontslagen. Het kan kansen voor u openen waarvan u zich niet bewust was.
  • Ga voor begeleiding naar je familie. Als u een zoon of dochter heeft die u kan helpen de eindjes aan elkaar te knopen, kunt u wellicht met vervroegd pensioen gaan.
  • Ga er niet alleen mee om. Praat met je partner of een therapeut over de emoties waar je mee te maken hebt.
 2. 2
  Neem contact op met een arbeidsrechtadvocaat om uw rechten als werknemer te kennen. Als u een pensioenregeling had waar uw vorige werkgever ook aan heeft bijgedragen, kunnen zij de premies die zij hebben betaald mogelijk terugnemen. De hulp inroepen van een advocaat zorgt ervoor dat uw rechten worden beschermd.
  • Als u bijvoorbeeld een pensioenplan had bij uw voormalige werkgever in de vorm van een 401 (k), kunnen zij niets van het geld dat u aan het plan hebt bijgedragen, afnemen.
  • Een advocaat kan u ook adviseren of uw opzegging rechtmatig was of niet.
  Kunt u uw ontslag gebruiken als een kans om eerder met pensioen te gaan
  Als u genoeg spaargeld heeft, kunt u uw ontslag gebruiken als een kans om eerder met pensioen te gaan.
 3. 3
  Evalueer uw financiën om uw volgende stap te plannen. Als u genoeg spaargeld heeft, kunt u uw ontslag gebruiken als een kans om eerder met pensioen te gaan. Maak de balans op van uw spaargeld, rekeningsaldi, obligaties, aandelenopties en andere activa die u heeft.
  • Omdat u bent ontslagen voordat u met pensioen ging, komt u mogelijk in aanmerking voor bepaalde voordelen en programma's die zijn ontworpen om oudere werknemers te helpen.
  • Als u bijvoorbeeld in de zestig bent ontslagen, betekent dit dat u in aanmerking komt voor opnames van uw IRA of 401 (k) zonder boetes of vergoedingen. U kunt het geld gebruiken om rekeningen te betalen of om uw spaargeld te verhogen om uw pensioen te financieren.
  • Een financieel adviseur kan u helpen bij het organiseren van uw financiën en het maken van een plan om u te helpen omgaan met het onverwachte ontslag.
 4. 4
  Maak een bestedingsbudget. Gezien het recente inkomensverlies, moet u zo zuinig mogelijk zijn met uw geld totdat u weet wat u gaat doen. Maak een budget voor benodigdheden zoals eten en rekeningen. Houd je aan je budget en geef niet te veel uit, zodat je voorlopig zo financieel stabiel mogelijk blijft.

  Tip: Maak een spreadsheet voor uw budget, zodat u deze gemakkelijk kunt bijhouden en bijwerken.

 5. 5
  Vraag een WW-uitkering aan om rond te komen. Omdat je ontslagen bent voordat je met pensioen ging, heb je hoogstwaarschijnlijk genoeg gewerkt om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering. Neem telefonisch contact op met een plaatselijk werkloosheidsbureau of ga online om een werkloosheidsuitkering aan te vragen.
  • Solliciteer zo snel mogelijk. Het proces kan enige tijd duren, dus u wilt geen vertraging.
  • Tenzij je bent ontslagen wegens ernstig wangedrag of je bent gestopt zonder een goede reden, zou je werkloosheid moeten kunnen innen om de eindjes aan elkaar te knopen.
  • Als u wordt afgewezen, vraag dan een hoorzitting aan om het kantoor uw informatie nauwkeuriger te laten beoordelen om een beslissing te nemen.
 6. 6
  Zorg voor een ziektekostenverzekering of schrijf u in voor medicare. Als u 65 jaar of ouder bent, kunt u zich inschrijven voor Medicare en gezondheidsvoordelen krijgen via het programma. Als u jonger bent dan 65 jaar, kunt u COBRA betalen om het gezondheidsplan te behouden dat u bij uw vorige baan had. Je zou ook kunnen kijken om je eigen ziektekostenverzekering op de open markt te kopen.
  • Breng uw verzekeringsmaatschappij op de hoogte dat u bent ontslagen en vraag een COBRA-verkiezingsbericht aan dat u kunt invullen en retourneren om COBRA aan te vragen.
  • Ook als u werkloos bent, kunt u een zorgverzekering afsluiten.
 7. 7
  Vraag de sociale zekerheid aan als dat nodig is. Als u ouder bent dan 62, kunt u een aanvraag indienen voor de sociale zekerheid en beginnen met het verzamelen van maandelijkse uitkeringen. Begint u echter met uitkeringen voordat u de volledige pensioengerechtigde leeftijd van 66 jaar heeft bereikt, dan krijgt u een verlaagd maandbedrag dat voor de rest van uw leven van kracht blijft.
  • Vraag de sociale zekerheid alleen als laatste redmiddel aan als u de volledige pensioengerechtigde leeftijd nog niet hebt bereikt.
  • U kunt tegelijkertijd sociale zekerheid en werkloosheidsuitkeringen ontvangen. U kunt echter een verminderd bedrag uit werkloosheid ontvangen als u een inkomen van buitenaf heeft, waaronder sociale zekerheid.

Methode 3 van 3: op zoek naar een nieuwe baan

 1. 1
  Werk je cv bij zodat het actueel is. Zelfs als je niet zeker weet of je een andere baan gaat krijgen, is het een goed idee om je cv of cv bij te werken zodat het actueel is. U heeft het bij de hand voor het geval er zich plotseling een kans voordoet.
  • Zorg ervoor dat u uw ervaring benadrukt en betrouwbare referenties vermeldt.
  • Kijk online om je cv te vergelijken met voorbeelden die je vindt. Het kan een tijdje geleden zijn dat je op een baan hebt gesolliciteerd, dus je wilt niet dat je cv er verouderd of niet op de huidige manier uitziet.
  • Vermeld niet de reden waarom u uw voormalige werkplek hebt verlaten, tenzij u wordt gevraagd door een potentiële werkgever.
  Het maken van een plan om u te helpen omgaan met het onverwachte ontslag
  Een financieel adviseur kan u helpen bij het organiseren van uw financiën en het maken van een plan om u te helpen omgaan met het onverwachte ontslag.
 2. 2
  Neem contact op met uw zakelijke contacten voor vacatures. Mogelijk hebt u een uitgebreid netwerk opgebouwd van zakelijke contacten, collega's, branchevertegenwoordigers, klanten en leveranciers in uw vakgebied. Als je meteen weer aan het werk wilt in dezelfde branche, probeer dan contact met hen op te nemen om te zien of er vacatures zijn.
  • Aangezien de meeste van deze mensen waarschijnlijk het bedrijf kennen waarvoor u werkte, wilt u misschien openhartig zijn over uw beëindiging. Ze kunnen sympathieker zijn dan andere bedrijven.

  Tip: Maak een linkedin account aan en voeg eventuele zakelijke contacten die je hebt toe aan je netwerk.

 3. 3
  Probeer contract- of consultantwerk als je geen andere fulltime baan wilt. Je hebt waarschijnlijk heel veel ervaring in je vakgebied, maar misschien wil je niet terug in een andere fulltime functie duiken, zodat je je diensten op contractbasis kunt aanbieden. Het kan voor u ook gemakkelijker zijn om werk te vinden als consultant in uw vakgebied in plaats van in loondienst.
  • Een deel van het mooie van contractwerk is dat je aanbiedingen kunt accepteren of afwijzen en je eigen uren kunt bepalen.
 4. 4
  Bekijk online advertenties en vacatures. U kunt online advertenties voor vacatures bekijken op websites zoals Craigslist. U kunt ook lid worden van werkgelegenheidswebsites zoals Monster.com of Indeed om naar vacatures in uw vakgebied te zoeken.
  • Neem geen scatter-gun-aanpak en solliciteer voor elke open positie die je vindt. Richt u in plaats daarvan op functies die passen bij uw vaardigheden en ervaring.
  • Upload je cv naar je account, zodat je het gemakkelijk naar potentiële werkgevers kunt sturen.
 5. 5
  Oefen sollicitatiegesprekken zodat je er klaar voor bent. De kans is groot dat het een tijdje geleden is sinds je laatste sollicitatiegesprek! Je zult het interview met een vriend of familielid willen oefenen, zodat je het vastlegt als je het echte werk doet.
  • Concentreer u op uw sterke punten, waaronder uw ervaring en professionele relaties in de branche.
  • Laat zien dat je bereid bent om je aan te passen en nieuwe technologieën en procedures te leren.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail