Hoe levensvaardigheden op te bouwen?

Kun je de levensvaardigheden ontwikkelen die nodig zijn voor onafhankelijkheid
Als je werkt aan het ontwikkelen van kritische denkvaardigheden, dagelijkse basisvaardigheden en academische en professionele vaardigheden, kun je de levensvaardigheden ontwikkelen die nodig zijn voor onafhankelijkheid.

Hoewel er veel waardevolle lessen zijn die onze ouders ons leren, moeten we ons leren er niet bij laten ophouden. Je kunt een zelfvoorzienende en volwassen volwassene worden die in staat is om alles aan te kunnen dat het leven je op de hals haalt. Als je werkt aan het ontwikkelen van kritische denkvaardigheden, dagelijkse basisvaardigheden en academische en professionele vaardigheden, kun je de levensvaardigheden ontwikkelen die nodig zijn voor onafhankelijkheid.

Deel 1 van 3: basisvaardigheden opbouwen

 1. 1
  Leer budgetteren. Een van de meest fundamentele vaardigheden van het leven is budgetbeheer. Als u uw budget slecht beheert, zult u moeite hebben om rond te komen en misschien zelfs geld van anderen moeten lenen. Als u het echter goed beheert, bent u zich bewust van uw uitgaven, bereikt u uw financiële doelen en bent u financieel onafhankelijk. Neem de tijd om elke maand een begroting te maken van al uw noodzakelijke uitgaven en probeer dat budget te honoreren door niet meer dan die bedragen uit te geven. Wijs ook een bepaald percentage van het geld dat u elke maand verdient of ontvangt toe aan uw spaargeld. U kunt dit handmatig doen of met behulp van een app.
  • Het is belangrijk om een spreadsheet te ontwikkelen voor uw uitgaven en inkomsten. U kunt dit handmatig doen met een programma als Excel, of u kunt speciale software gebruiken. U kunt ook websites zoals LearnVest gebruiken om doelen te stellen en uw uitgaven bij te houden.
  • Zorg ervoor dat u minder uitgeeft dan u verdient.
 2. 2
  Ontwikkel tijdmanagementvaardigheden. Een andere noodzakelijke vaardigheid is weten hoe u uw tijd goed kunt beheren. Elke dag heeft maar een bepaald aantal uren, dus gebruik uw tijd verstandig en verspil deze niet aan onnodige of onvervulde activiteiten. Maak een schema voor je week met alle noodzakelijke taken of projecten en besteed extra tijd aan ontspannende activiteiten.
  • Je kunt ook een planner gebruiken om al je lessen of vergaderingen bij te houden, of je kunt een online agenda gebruiken via Google en herinneringen instellen. Voeg deadlines toe voor belangrijke taken en doelen.
  • Zorg ervoor dat je elke ochtend op tijd wakker kunt worden zonder dat het je verteld hoeft te worden. Stel een wekker in op je telefoon of koop een wekker.
  • Geef jezelf wat extra tijd tussen taken om alles gedaan te krijgen. Als u bijvoorbeeld verwacht dat een taak u en een uur zal kosten, geef uzelf dan een uur en 30 minuten om de taak te voltooien. Dit is ook een goede manier om uw kans om op tijd te zijn voor afspraken te vergroten.
  • Flexibel zijn. Houd er rekening mee dat, ondanks uw inspanningen, de dingen misschien nog steeds niet gaan zoals gepland. Onthoud dat alles goed komt als je af en toe te laat bent of als een taak langer duurt dan je dacht.
 3. 3
  Oefen gezond eten. Een andere noodzakelijke stap in het opbouwen van je levensvaardigheden is om gezond voedsel te kunnen kiezen. Zorg ervoor dat u voedingsmiddelen kiest die voedzaam van aard zijn, zoals hele groenten en fruit, hele ongeraffineerde granen, bonen en peulvruchten en magere eiwitten. Vermijd te veel eten door uw portiegroottes te beheersen.
  • Als je nog thuis woont en je ouders koken heel ongezonde maaltijden voor het gezin, dan kun je ze vragen of ze kunnen proberen om minstens één groente per maaltijd te koken. Of beter nog, probeer een rolmodel voor uw gezin te zijn door aan te bieden om gezonde maaltijden voor hen te koken.
  • Kies de gezondste opties voor eten tijdens de lunch.
  • Verminder voedsel dat vet is en kies in plaats daarvan voor vis en gegrilde of gebakken kip.
  • Drink water in plaats van frisdrank of andere suikerhoudende dranken.
 4. 4
  Leer zelf koken. Hoewel je misschien niet altijd controle hebt over de opties die je worden aangeboden voor de lunch tijdens school of zelfs voor het avondeten als je ouders koken, kun je leren om sommige dingen voor jezelf te maken. Hierdoor kun je controle krijgen over je dieet en dingen maken die goed zijn voor je lichaam. Hoe beter je wordt in koken, hoe vaker je misschien voor je gezin of anderen kunt koken.
  • Begin met de basis - begin niet met het koken van ingewikkelde maaltijden. Probeer een paar maaltijden te maken die maar een paar ingrediënten bevatten.
  • Maak een basissalade voor jezelf of bak wat kip.
  • U kunt ook diepvriesgroenten kopen die gemakkelijker te bereiden zijn dan groenten zonder voorbereiding.
  Een andere cruciale levensvaardigheid is het vermogen om jezelf goed op papier te verwoorden
  Een andere cruciale levensvaardigheid is het vermogen om jezelf goed op papier te verwoorden.
 5. 5
  Oefening om jezelf fit te houden. Blijf ook actief door twee tot drie keer per week te sporten. Zet het elke week in je agenda, zodat je het niet vergeet. Bepaal of sporten in de ochtend of na school of op het werk het beste voor je is. Overweeg om samen met een vriend of familielid te gaan sporten om jezelf gemotiveerd te houden.
  • Als je niet naar de sportschool kunt, loop dan elke dag ongeveer 30 minuten een blokje om.
  • Je kunt op YouTube ook wat oefeningen doen zodat je ze vanuit huis kunt doen.
 6. 6
  Leer zelf schoonmaken. Het is belangrijk dat je weet hoe je je eigen kleding moet wassen en hoe je een schone kamer moet houden. Lees de instructies op je kleding voordat je ze wast, zodat je weet op welke temperatuur je het water moet gebruiken en hoe je ze moet drogen. Ruim je kamer elke dag op, zodat hij nooit rommelig wordt en netjes blijft.
  • Overweeg een schoonmaakschema voor uw kamer op te stellen. U kunt bijvoorbeeld uw kamer op maandag afstoffen, op dinsdag stofzuigen, enz.
 7. 7
  Doe dingen zonder dat het je verteld hoeft te worden. Een andere stap in het opbouwen van levensvaardigheden is het nemen van initiatief bij het voltooien van taken. Het ware kenmerk van volwassenheid is iemand zijn die verantwoordelijkheid neemt en die verder gaat dan die verantwoordelijkheden om anderen te helpen. Als je een vriend of familielid ziet worstelen, doe dan wat je kunt om hen te helpen en die last te verlichten.
  • Als je moeder bijvoorbeeld net thuiskomt van haar werk en boodschappen in de auto heeft, ga haar dan helpen zonder dat ze erom hoeft te vragen.
  • Help je vrienden als ze bijles nodig hebben in de klas waar je het goed in doet.
 8. 8
  Leer zelf afspraken maken en bestellen. Als je een kind of zelfs een jonge volwassene bent, kunnen je ouders alle afspraken voor je maken en kunnen ze ook nog steeds je eten bestellen in restaurants. Er komt echter een dag dat ze niet beschikbaar zullen zijn om deze taken voor je uit te voeren, dus je moet weten hoe je ze zelf kunt doen. De volgende keer dat je een afspraak moet maken, vraag dan aan je ouders of je het zelf mag doen. Oefen het bestellen van eten door de volgende keer dat u aan het dineren bent voor uw gezin te bestellen.

Deel 2 van 3: het ontwikkelen van kritische denkvaardigheden

 1. 1
  Denk voor jezelf. Misschien wel de belangrijkste vaardigheid in kritisch denken die bestaat, is in staat zijn om onafhankelijk van anderen te denken en beslissingen te nemen. Hoewel je zeker het advies moet opvolgen van anderen die wijzer zijn dan jij, is het uiteindelijk jouw leven om te leven en daar moet je vrede mee sluiten. Sta niet toe dat je vrienden je vertellen hoe je je moet voelen of wat je moet doen.
  • Zorg ervoor dat je naar je ouders luistert en hun instructies opvolgt, maar houd er ook rekening mee dat je niet alles hoeft te doen wat ze zeggen. Je moet je cijfers op peil houden en je kamer schoon houden, maar ze kunnen je niet vertellen waar je naar school moet gaan of waar je moet werken na je afstuderen. Je kunt respectvol zijn terwijl je nog steeds belangrijke beslissingen neemt over je leven.
 2. 2
  Houd rekening met het perspectief van anderen. Een andere vaardigheid die nodig is bij kritisch denken, is verder denken dan jezelf. Als je bij het ontwikkelen van een plan dat andere mensen zal beïnvloeden en je houdt geen rekening met die mensen, dan denk je niet kritisch na over de kwestie. Wanneer u een beslissing neemt die niet alleen u treft, plaats uzelf dan in de schoenen van anderen, zodat u een plan kunt vinden dat voor iedereen werkt.
  • Als u bijvoorbeeld overweegt uw deeltijdbaan op te zeggen omdat u niet met een collega kunt opschieten, denk er dan over na hoe dit uw gezin en uw andere collega's zal beïnvloeden. Hoewel je misschien tijdelijk gelukkig bent, zul je je ouders ook vaker om geld moeten vragen, waardoor ze waarschijnlijk gestrest raken.
  Een andere noodzakelijke stap in het opbouwen van je levensvaardigheden is om gezond voedsel
  Een andere noodzakelijke stap in het opbouwen van je levensvaardigheden is om gezond voedsel te kunnen kiezen.
 3. 3
  Overweeg de gevolgen van je acties. Onthoud dat elke actie, zelfs een kleine, een reactie heeft. Het is absoluut noodzakelijk dat u rekening houdt met de mogelijke gevolgen van alle beslissingen die u van plan bent te nemen, zodat u de beslissing kunt nemen die het beste voor u is. Overweeg een lijst met voor- en nadelen te maken voordat u belangrijke beslissingen neemt.
 4. 4
  Doe je onderzoek. Een belangrijk onderdeel van het ontwikkelen van deze vaardigheden voor kritisch denken is door je onderzoek te doen naar elk onderwerp of onderwerp waarin je geïnteresseerd bent. In dit tijdperk van technologie is informatie letterlijk binnen handbereik. Doe er je voordeel mee en breid je kennis uit door onderwerpen te onderzoeken die voor jou van belang zijn en om meningen te achterhalen die niet in overeenstemming zijn met je overtuigingen. Hoe meer je weet over verschillende perspectieven, hoe beter je in staat zult zijn om beslissingen te nemen en je eigen mening en begrip van de mening van anderen te ontwikkelen.
  • Een manier om dit te doen is door simpelweg informatie te googlen waarin je geïnteresseerd bent. Wil je bijvoorbeeld meer weten over een bepaalde oorlog of een bepaald land, google het dan en lees er een paar artikelen over.
  • Lees het nieuws zo onbevooroordeeld mogelijk. In plaats van te vertrouwen op één nieuwsbron, kunt u overwegen verschillende nieuwsbronnen over hetzelfde onderwerp te lezen, zodat u geen bevooroordeeld perspectief krijgt.
 5. 5
  Probeer een probleem op te lossen zonder om hulp te vragen. Een andere manier om uw kritische denkvaardigheden te ontwikkelen, is door problemen op te lossen. Als je gewend bent om je ouders of vrienden om hulp te vragen bij bepaalde dingen, probeer het probleem dan zelf op te lossen zonder advies. Neem de tijd om eerst het probleem te identificeren, verschillende mogelijke oplossingen te overwegen en vervolgens de oplossing te selecteren en uit te voeren die volgens u de beste is.
  • Als je bijvoorbeeld je vader gewoonlijk om hulp vraagt om iets van een bovenste plank te krijgen dat je niet kunt bereiken, overweeg dan manieren om het item zelf te krijgen, zoals een stoel gebruiken om jezelf op te tillen.
 6. 6
  Houd je geest actief. Om ervoor te zorgen dat uw geest op maximale capaciteit werkt, moet u hem trainen en actief houden, net zoals u dat met uw lichaam zou doen. Lees zoveel als je kunt om je geest te ontwikkelen. Je kunt ook dingen doen zoals bordspellen spelen met je familie en vrienden, of strategie- of logische spellen downloaden naar je telefoon en ze de hele dag door spelen om je geest op gang te houden. Schrijf aan het eind van elke dag je gedachten op om ook je geest scherp te houden.
  • Lees boeken over allerlei onderwerpen! Lees fictie- en non-fictieboeken om uw kennis uit te breiden, uw fantasie te prikkelen en uw woordenschat op te bouwen. Probeer te lezen uit genres die je interesseren, zoals sci-fi, fantasie, natuur, astronomie, biografie en al het andere dat je leuk lijkt om te lezen!
  • Overweeg ook om sudoku's of kruiswoordpuzzels in je tas mee te nemen.

Deel 3 van 3: professionele en academische vaardigheden opbouwen

 1. 1
  Identificeer een mentor. Een mentor kan je professioneel, academisch en sociaal begeleiden. Overweeg mensen die je kent wiens carrière of academische paden vergelijkbaar zijn met iets dat je voor jezelf zou willen en neem contact met hen op. Deze persoon kan u uniek en productief advies geven over hoe u uw doelen kunt bereiken.
  • Je kunt deze persoon bereiken door iets te zeggen als "Ik bewonder je arbeidsethos en ik wil ooit een carrière hebben die vergelijkbaar is met die van jou. Ik vroeg me af of je zou overwegen om mijn mentor te worden."
 2. 2
  Ontwikkel academische/professionele doelen. Het is belangrijk dat je, terwijl je je als volwassene ontwikkelt, plannen maakt en doelen voor je leven stelt en manieren vindt om deze te bereiken. U moet doelen voor de korte en lange termijn stellen, zodat u onmiddellijk de vruchten van uw arbeid kunt gaan zien, terwijl u ook werkt aan het bereiken van uw moeilijkere doelen.
  • Schrijf deze doelen op en identificeer concrete manieren om ze te bereiken.
  • Als je dit semester bijvoorbeeld alle A's wilt halen, moet je elke dag tijd besteden aan je huiswerk, studeren en misschien na school blijven.
  Een levensvaardigheid die je ver zal brengen in je carrière
  Een levensvaardigheid die je ver zal brengen in je carrière, je sociale leven en zelfs met je gezin, is de vaardigheid van zelfhulp.
 3. 3
  Leer goed schrijven. Een andere kritische levensvaardigheid is het vermogen om jezelf goed op papier te verwoorden. Besteed bijzondere aandacht aan uw Engelse lessen, zodat u de juiste grammatica en spelling leert. Lees meer boeken en artikelen om uw woordenschat uit te breiden.
 4. 4
  Spreek duidelijk en bedachtzaam. Als je spreekt, moeten mensen het gevoel hebben dat je zelfverzekerd bent en dat je weet waar je het over hebt. Gebruik de juiste grammatica in formele situaties zoals werk of school en kijk mensen in de ogen als je met ze praat. Dit straalt vertrouwen uit.
  • Ontwikkel een lifttoespraak. Een lifttoespraak is een introductie van 20-30 seconden voor iemand die kort is maar de aandacht trekt. Je zou iets kunnen zeggen als "Hallo, ik ben Devin. Ik ben een junior op West End High School en ik speel voetbal en zit in het debatteam."
 5. 5
  Leer hoe u voor uzelf of uw zaak kunt pleiten. Een levensvaardigheid die je ver zal brengen in je carrière, je sociale leven en zelfs met je gezin, is de vaardigheid van zelfhulp. U kunt niet op anderen vertrouwen om u te verdedigen of om dingen te verdedigen die belangrijk voor u zijn; dat moet je zelf doen. Als je je aangevallen of onbegrepen voelt, neem dan even de tijd om het gesprek daarop te richten. Laat de persoon met wie u spreekt weten hoe u zich voelt en leg duidelijk uit waarom. Je krijgt respect en wordt begrepen.
  • Als een van je groepsleden bijvoorbeeld na een groepsproject zegt dat je de groep niet hebt geholpen, maar je weet dat je dat wel hebt gedaan, moet je hem corrigeren. Je kunt iets zeggen als "Ik heb het gevoel dat je zegt dat ik niet heb geholpen onjuist is. Ik heb drie pagina's van het rapport geschreven en geholpen bij het bouwen van het model. Ik heb net zoveel bijgedragen aan de groep als jij."
  • Laat mensen niet over je heen rennen; zorg ervoor dat je jezelf verdedigt.
 6. 6
  Vragen stellen. Onthoud dat je niet alles weet. Vragen zijn een cruciaal en noodzakelijk aspect van het leven als volwassene en kunnen ervoor zorgen dat je handelt op basis van kennis en feiten in plaats van op aannames. Mocht je ooit een vraag hebben over iets dat je niet zelf kunt onderzoeken, stel ze dan. Dit geeft je de duidelijkheid die je nodig hebt.
  • Als je leraar bijvoorbeeld een verwarrende opmerking maakt in de klas, merkt hij het misschien niet eens op. Om verduidelijking vragen.

Comments (1)

 • xchristiaens
  Dit was zeer informatief. Deze voorbeelden kunnen aan de studenten worden geleerd om hun loopbaan verder te ontwikkelen.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail