Hoe bloemen snel drogen?

Om bloemen snel in de oven te drogen, zet je de oven op de laagst mogelijke temperatuur. Snijd vervolgens de bloemen van een stevige bloem, zoals een roos of een goudsbloem, en plaats ze voorzichtig op een rooster met de bloemkant naar boven. Laat het rek in een bakplaat rusten en plaats de plaat in de oven. Bak ze op lage temperatuur en controleer elke 30 minuten hoe ze vorderen tot ze gedroogd zijn, wat ongeveer 1,5 tot 2,5 uur duurt. Laat ze afkoelen voordat je ze voor projecten gebruikt en bewaar ze in een doos tissuepapier om ze veilig te bewaren. Voor meer manieren om bloemen te drogen, zoals in de magnetron met silicagel, blijf scrollen!

Hoe lang het duurt voordat de bloemen drogen
Hoe lang het duurt voordat de bloemen drogen, hangt af van de temperatuur die je hebt gebruikt, hoeveel bloemen je droogt en wat voor soort bloemen je gebruikt.

Bloemen zijn mooi als ze vers zijn, maar ze kunnen er net zo mooi uitzien als je ze droogt. Helaas kan het drogen van bloemen lang duren. Met de juiste techniek kun je die droogtijd echter terugbrengen tot een enkele dag, of zelfs een paar minuten. De techniek die je gebruikt hangt af van het soort bloemen dat je wilt drogen.

Methode 1 van 3: een magnetron en silicagel gebruiken

 1. 1
  Knip de bloemen van je bloemen af. Deze methode werkt met vrijwel elk type bloem, maar misschien heb je meer succes met stevige, robuuste bloemen, zoals rozen, anjers, zinnia's, dahlia's en goudsbloemen. Gebruik een tondeuse of een schaar om de stelen van de bloemen af te knippen, zo dicht mogelijk bij de bloemen.
 2. 2
  Giet wat silicagel op de bodem van een magnetronbestendige container. Kies een bak die groot genoeg is voor je bloemen en vul de bodem vervolgens 1 tot 5 centimeter (2,5 tot 5,1 cm) met silicagel. U vindt silicagel online en in de bloemenafdeling van een kunstnijverheidswinkel.
  • Zorg ervoor dat u deze container niet meer voor voedsel gebruikt.
  • Als u geen silicagel kunt vinden, kunt u schone kattenbakvulling gebruiken, of een mengsel van 1 deel borax en 1 deel maïsmeel. Houd er rekening mee dat deze niet worden aanbevolen voor delicate bloemen.
 3. 3
  Zet de bloemen bovenop de gel. Zorg ervoor dat de stelen naar beneden wijzen en de bloemen naar boven. Laat ten minste 3/4 inch (1,9 cm) ruimte tussen de bloem en de zijkanten van de houder. Tik op de zijkant van de container om de silicagel te helpen bezinken en voeg dan meer silicagel toe als de bloemen erdoor beginnen te gluren.
 4. 4
  Bedek de bloemen met meer silicagel. Hoeveel meer silicagel je gebruikt hangt af van hoe groot de bloemen zijn. Hoge bloemen, zoals rozen, hebben veel meer silicagel nodig dan platte bloemen, zoals madeliefjes.
  • Zorg ervoor dat de bloemen volledig bedekt zijn met de gel.
  • Giet de gel langzaam uit zodat je de bloemblaadjes niet verplettert.
  Voor meer manieren om bloemen te drogen
  Voor meer manieren om bloemen te drogen, zoals in de magnetron met silicagel, blijf scrollen!
 5. 5
  Magnetron de bloemen, onbedekt, met behulp van een volledige warmte-instelling. De exacte opwarmtijd hangt af van het type bloem dat je droogt. Kleine of delicate bloemen hebben minder tijd nodig, terwijl grote of stevige bloemen meer tijd nodig hebben. Begin met 1 minuut en controleer dan de bloem. Kook het niet te lang. Hieronder vindt u de aanbevolen verwarmingstijden voor populaire bloemen:
  • Anjer: 1 minuut
  • Roos: 1,5 tot 2 minuten
  • Goudsbloem, viooltje, klaproos: 2,5 tot 3 minuten
  • Chrysant: 3 minuten
  • Zinnia: 4 tot 5 minuten
  • Dahlia: 5 tot 7 minuten
 6. 6
  Controleer of de bloemen droog zijn of niet. Doe dit door de silicagel opzij te zeven met een tandenstoker en naar de bloembladen te gluren. Als de bloembladen er niet droog en papierachtig uitzien of aanvoelen, bedek ze dan weer en verwarm de bloemen nog een minuut.
  • Bloemblaadjes worden donkerder en levendiger als ze drogen. Ze kunnen er rimpelig uitzien.
 7. 7
  Verwijder de container, dek hem losjes af en laat hem een nacht staan. Gebruik een pannenlap om de container uit de magnetron te halen. Bedek het goed met een deksel en wacht enkele uren tot de bloem klaar is met drogen. Hoe lang dit duurt, hangt af van de grootte en het type bloemen. In tegenstelling tot de magnetron hoef je je geen zorgen te maken dat de bloem te droog wordt. Hieronder vindt u de aanbevolen droogtijden voor populaire bloemsoorten:
  • Anjer, chrysant, roos, goudsbloem en zinnia: 10 uur
  • Papaver en tulp: 24 uur
  • Dahlia en viooltje: 36 uur
 8. 8
  Gebruik je vingers om de bloemen uit de gel te scheppen. Tip de silicagel eruit om de bloemen bloot te leggen en til ze er vervolgens met je vingers uit. Pak de bloemen niet bij de bloembladen. Schuif in plaats daarvan je middel- en wijsvinger onder de bloem, als een spatel, en til de bloem dan uit de silicagel.
 9. 9
  Stof overtollige silicagel af met een zachte borstel, indien nodig. Als er silicagel op de bloembladen zit, kunt u deze wegpoetsen met een zachte borstel of een make-upborstel. Zoek naar zachte, donzige borstels gemaakt van kameelhaar; ze zullen je bloemen minder snel verpesten.
 10. 10
  Sluit de bloemen desgewenst af met een heldere acrylspraysealer. Een matte afwerking ziet er het meest natuurlijk uit, maar u kunt in plaats daarvan ook een glanzende of satijnen afwerking gebruiken. Dit beschermt de bloemen en zorgt ervoor dat ze langer meegaan.
  • Als je de bloemen niet meteen gebruikt, bewaar ze dan in een doos gevuld met papiersnippers. Zo blijven ze droog en behouden ze hun vorm.
  • U vindt heldere, acrylspray-sealers in de sectie spuitverf van kunst- en ambachtswinkels.

Methode 2 van 3: een oven gebruiken voor stevige bloemen

 1. 1
  Verwarm je oven voor op de laagst mogelijke temperatuur. Dit zal van oven tot oven verschillen. Sommige ovens kunnen zo laag worden als 66°C, terwijl andere slechts 200 of 121°C (93 of 121°C) kunnen bereiken.
  • Door deze methode kunnen de bloemen hun vorm verliezen. Hoewel ze misschien niet langer werken voor gedroogde bloemstukken, zijn ze perfect voor het maken van potpourri en zeep.
  Om bloemen snel in de oven te drogen
  Om bloemen snel in de oven te drogen, zet je de oven op de laagst mogelijke temperatuur.
 2. 2
  Kies een stevige bloem en knip de bloemen daarna af. Kies een stevige bloem, zoals een madeliefje, roos, goudsbloem, zonnebloem of zinnia. Gebruik een tondeuse of een schaar om de stelen zo dicht mogelijk bij de onderkant van de bloem te knippen. Je kunt deze methode ook proberen op delicatere bloemen, zoals klaprozen of viooltjes, maar je moet ze goed in de gaten houden om ervoor te zorgen dat ze niet verbranden.
 3. 3
  Verdeel de bloemen over een metalen koelrek. Plaats een metalen koelrek in een bakplaat, zodat het gemakkelijker te verplaatsen is. Verdeel de bloemen vervolgens gelijkmatig over het rek. Laat ongeveer een vingerbreedte ruimte tussen elke bloem. Zorg er ook voor dat de bloemen naar boven wijzen.
  • Gebruik hetzelfde type koelrek dat u zou gebruiken voor het bakken van koekjes en cakes.
 4. 4
  Bak de bloemen tot ze droog zijn en controleer ze elke 30 minuten. Hoe lang het duurt voordat de bloemen drogen, hangt af van de temperatuur die je hebt gebruikt, hoeveel bloemen je droogt en wat voor soort bloemen je gebruikt. De bloemen zijn klaar als ze dieper van kleur worden en een papierachtige, gerimpelde textuur aannemen. Houd rekening met een wachttijd van 1,5 tot 2,5 uur. Verwijder alle bloemen die vroeg drogen.
  • Word niet ongeduldig en gebruik een hogere temperatuur. Dit vergroot de kans dat de bloemen verbranden.
  • Het is belangrijk om de bloemen elke 30 minuten te controleren, omdat sommige bloemen eerder kunnen drogen dan andere.
 5. 5
  Laat de bloemen afkoelen voordat je ze gebruikt. De bloemen zijn delicaat, dus wees voorzichtig bij het gebruik ervan. Door hun felle kleuren zijn ze perfect voor potpourri. Je kunt de bloemblaadjes er ook aftrekken en gebruiken in verschillende knutselprojecten, zoals het maken van zeep of het maken van kaarsen.
  • Als je de bloemen niet meteen gaat gebruiken, bewaar ze dan in een doos gevuld met gekreukt papier. Als de bloemen uit elkaar vielen en in potpourri veranderden, bewaar ze dan in een doos zonder papier.

Methode 3 van 3: een strijkijzer gebruiken voor delicate bloemen

 1. 1
  Snijd de bloemen naar beneden en dep ze droog. Je kunt de bloemen helemaal van hun stelen afknippen, of je kunt een paar centimeter van de stengel op de bloemen laten. Dep de bloemen goed droog met keukenpapier om eventuele sporen van vocht te verwijderen.
  • Deze methode is ideaal voor delicate of dunne bloemen. Het drukt de bloemen, waardoor ze ideaal zijn voor het ontkoppelen van dozen en kaarten.
  • Geweldige voorbeelden van dunne, delicate bloemen zijn klaprozen, viooltjes, altviolen en minimadeliefjes.
 2. 2
  Druk de bloemen plat in een dik boek. Leg een vel papier op een hard oppervlak, zoals een tafel. Leg de bloemen erop en bedek ze met een hardcover boek. Druk op het boek om de bloemen plat te maken en til het boek /owl/images/1x1_transparent.gif weg.
 3. 3
  Sandwich de bloemen tussen perkamentpapier en keukenpapier. Leg een papieren handdoek op je strijkplank en bedek deze met een vel perkamentpapier. Leg de bloemen op het bakpapier en bedek ze met een ander vel bakpapier. Werk af met nog een vel keukenpapier erop.
  • Als je geen papieren handdoekjes hebt, kun je in plaats daarvan dunne stukjes katoen gebruiken.
  Hebben veel meer silicagel nodig dan platte bloemen
  Hoge bloemen, zoals rozen, hebben veel meer silicagel nodig dan platte bloemen, zoals madeliefjes.
 4. 4
  Verwijder al het water uit het strijkijzer en verwarm het tot de laagste stand. Als uw strijkijzer een droog- en stoomoptie heeft, zorg er dan voor dat u het op de droogoptie heeft ingesteld. Droge hitte is essentieel voor deze methode.
 5. 5
  Druk het strijkijzer 10 tot 15 seconden tegen het papier. Beweeg het strijkijzer niet heen en weer over het papier, zoals bij het strijken van een overhemd. Dit kan de bloemen verpesten. Druk in plaats daarvan 10 tot 15 seconden op het strijkijzer en til het dan op.
 6. 6
  Laat het papier afkoelen en druk het dan nog 10 tot 15 seconden aan. Til het papier op om de bloemen te controleren. Als ze droog en vlak zijn, kunt u doorgaan naar de volgende stap. Als ze niet droog zijn, herhaalt u deze stap totdat ze droog zijn. Vergeet niet om de bloemen na elke persing te controleren.
  • Als de bloemen niet drogen, zet u de temperatuur in plaats daarvan op medium of medium-high.
 7. 7
  Laat de bloemen afkoelen voordat je ze gebruikt. Verwijder eerst de bovenste laag keukenpapier en bakpapier. Laat de bloemen volledig afkoelen voordat je ze van het onderste vel bakpapier haalt. De bloemen zijn nu klaar voor gebruik.
  • Als je de bloemen niet meteen gaat gebruiken, bewaar ze dan in een boek tussen vellen perkamentpapier of vetvrij papier.

Tips

 • Bewaar gedroogde bloemen op een koele, droge plaats, uit de buurt van zonlicht. Dit voorkomt schimmel of vervaging.
 • Ga voorzichtig om met de bloemen. Eenmaal droog, zullen ze zeer delicaat zijn.
 • Als de bloemen toch breken, gooi ze dan niet weg. Presenteer ze in een mooie schaal als potpourri, of gebruik ze in zelfgemaakte kaarsen of zeep.

Dingen die je nodig hebt

Een magnetron en silicagel gebruiken

 • Verse bloemen
 • Tuinknipper of schaar
 • Magnetronbestendige bak
 • Silicagel
 • Magnetron
 • Tandenstoker
 • Penseel of make-upborstel met zachte haren

Een oven gebruiken voor stevige bloemen

 • Verse bloemen
 • Tuinknipper of schaar
 • Metalen koelrek
 • Bakplaat

Een strijkijzer gebruiken voor delicate bloemen

 • Verse bloemen
 • Tuinknipper of schaar
 • Perkament
 • Papieren handdoeken
 • Ijzer

Vragen en antwoorden

 • Hoe maak ik bloemen kunstmatig?
  Breng mod podge erover aan met een heel klein penseel. Voeg glitter toe als je wilt, of andere decoratie.

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail