Hoe maak je een groentetuin aan?

Om een groentetuin te maken, begint u met het losmaken van de grond met een schop of hark in het zonnigste deel van uw tuin. Bovendien moet u zaden en kunstmest kopen bij een tuinwinkel of kwekerij. Verwijder vervolgens alle stenen en wortels uit de tuin voordat u gaten voor de zaden gaat graven. Zorg ervoor dat de gaten die u graaft de juiste diepte hebben voor de zaden die u plant, en plant de zaden vervolgens met wat kunstmest. Zorg er ten slotte voor dat de bovengrond van uw tuin vochtig blijft door deze elke dag met uw tuinslang te besproeien terwijl de groenten wortel schieten. Lees verder voor tips over het onkruid wieden van je tuin en het omgaan met ongedierte!

Om een groentetuin te maken
Om een groentetuin te maken, begint u met het losmaken van de grond met een schop of hark in het zonnigste deel van uw tuin.

Het aanleggen van een moestuin is een leuke en lonende ervaring. Kweek heerlijke groenten die uw gezin graag eet. Vind de beste plek in uw tuin om groenten te planten en met een beetje tijd en zorg zal uw eettafel vol staan met gezonde, rijpe groenten.

Deel 1 van 3: de tuin plannen

 1. 1
  Bepaal wat u wilt laten groeien. Welke groenten eet je graag? Bedenk welke groenten je elk seizoen wilt eten die ook in jouw klimaat groeien. Plan dan uw groentetuin dienovereenkomstig. De meeste groenten groeien goed in verschillende klimaten, maar het is een goed idee om te weten wat het beste groeit in de tuinzone van uw regio voordat u besluit wat u gaat planten.
  • Kies groenten die op verschillende tijdstippen kunnen worden geoogst. Op deze manier heb je de hele zomer oogst in plaats van alles tegelijk.
  • Sommige planten groeien in bepaalde streken niet goed. Zoek uit of de groenten die je wilt kweken een koudegolf nodig hebben om te beginnen, of dat ze verdorren en afsterven als de temperatuur te hoog wordt. Het kan zijn dat je selectief moet zijn in wat je kweekt als je in een klimaat leeft met zeer korte zomers of in een gebied dat niet veel water krijgt.
  • Kies planten met vergelijkbare groei- en bodemgesteldheid om het onderhoud van uw moestuin te vergemakkelijken.
 2. 2
  Kies een tuin. Groenten hebben sterk, volledig zonlicht nodig, dus kies het zonnigste deel van uw tuin om uw moestuin aan te leggen. Vermijd gebieden die gedurende een deel van de dag in de schaduw staan van uw huis of een boom. Kies een plek met een goede afwatering en rijke grond.
  • U bepaalt of een gebied een goede afwatering heeft door het na een zware regenbui te controleren. Als er zich een plas vormt, is dat gebied waarschijnlijk niet geschikt voor een moestuin. Als het water snel in de grond sijpelt, zou het in orde moeten zijn.
  • Kies een vlak gebied zonder wortels en rotsen. Dit zal veel gemakkelijker zijn om de grond te bewerken om de tuin voor te bereiden op het planten.
  • Als uw grond geen goede afwatering heeft, kunt u een verhoogd bed creëren waardoor planten boven het maaiveld kunnen groeien.
  • Sommige groenten groeien ook goed in grote potten. Als je geen tuin hebt, kunnen paprika's, okra's, tomaten en aardappelen allemaal in potten op een terras of brandtrap worden gekweekt.
 3. 3
  Ontwerp de tuin. Nu is het tijd om erachter te komen hoeveel ruimte de tuin moet innemen en waar groenteplanten moeten worden geplaatst. Verschillende groenteplanten hebben verschillende hoeveelheden ruimte nodig. Zoek uit hoeveel ruimte je nodig hebt voor de planten.
  • U moet weten hoeveel ruimte u moet laten tussen de zaden of zaailingen die u plant, en ook hoeveel ruimte de volwassen planten zullen innemen. Pompoen, courgette en pompoenen nemen veel ruimte in beslag en produceren veel fruit, terwijl aardappelen, wortelen en sla relatief beperkt blijven.
  • Door groenten in rijen te planten, kun je bijhouden welke planten welke zijn.
  • Houd rekening met extra ruimte tussen de rijen zodat u de tuin in kunt lopen om te wieden, te bemesten en water te geven, en om rijpe groenten te oogsten.
Wat is de minimale hoeveelheid tuinruimte die ik nodig heb om een moestuin te maken
Wat is de minimale hoeveelheid tuinruimte die ik nodig heb om een moestuin te maken?

Deel 2 van 3: Voorbereiden om te planten

 1. 1
  Koop zaden en benodigdheden. Kies of u uw tuin wilt beginnen met zaden of gekiemde zaailingen. Koop uit een catalogus of kwekerij. U moet ook bepalen welk tuingereedschap u moet kopen. Tuinieren kan met de hand worden gedaan met eenvoudig gereedschap, maar in een zeer grote tuin kan een grondbewerkingsmachine nodig zijn om de grond los te maken. Dit heb je nodig:
  • Zaden of zaailingen. Kwekerijen hebben een goede selectie van zaden en zaailingen en personeel dat u kan helpen beslissen welke variëteiten u wilt kopen.
  • Kunstmest. Een goede natuurlijke meststof geeft uw groenteplanten een boost. Werk beendermeel, bloedmeel of kunstmest in de grond. Compost werkt goed.
  • Mulch en bovengrond. Groenteplanten moeten worden beschermd tegen wind en zware regen wanneer ze voor het eerst worden geplant. Gebruik mulch of gewoon een fijne laag bovengrond. U kunt de grond bedekken met los hooi om kiemende planten te beschermen.
  • Ongediertebestrijdingsmiddelen. Het is een goed idee om ook producten aan te schaffen die ziekten en plagen bestrijden.
 2. 2
  Gebruik een grondfrees om het vuil los te maken en uw perceel voor te bereiden. Deze machine maakt vuil los, hierdoor kun je kunstmest toevoegen en gaten graven voor de groenteplanten. Gebruik voor een kleine tuin gewoon een schoffel, maar voor grote tuinen van meer dan 10 m2 wilt u misschien een grondfrees kopen of huren.
  • Een schop, een schop en een tuinhark. Gebruik dit essentiële tuingereedschap om gaten te graven en planten en aarde te verplaatsen.
  • Een liniaal of meetlint. Groenteplanten moeten op verschillende dieptes worden geplant, dus het is handig om de gaten die je maakt te meten met een liniaal.
  • Een slang met een verstelbare besproeiingsfunctie. De mogelijkheid om de waterdruk te veranderen komt hierbij goed van pas.
  • Schermbenodigdheden. Konijnen, eekhoorns, herten en andere dieren knabbelen graag aan groenten, dus misschien wil je een hek om je tuin bouwen.
 3. 3
  Maak de aarde klaar. Markeer de hoeken van de tuin met stenen. Maak het gebied binnen de grenzen vrij van wortels, stenen, stokken, onkruid en ander groot vuil. Gebruik de grondfrees, schoffel of hark om de grond in kleine stukjes te verdelen en bewerk deze tot een diepte van ongeveer 30 centimeter (30,5 cm), afhankelijk van hoe diep je groenten moeten worden geplant.
  • Werk met een tuinhark kunstmest in de grond. Zorg ervoor dat u het gelijkmatig verdeelt.
  • Zorg ervoor dat u de tijd neemt om grote stenen te verwijderen die in het vuil zijn begraven. Ze zullen de wortels van je planten in de weg zitten en het is de moeite waard om de tijd te nemen om het gebied vrij te maken.
  • Als u zich zorgen maakt over de kwaliteit van het vuil in uw tuin, koop dan een grondtestkit om erachter te komen hoeveel voedingsstoffen en organisch materiaal het bevat, evenals de pH-waarde. Al deze factoren zijn van invloed op de voedingswaarde en groeisnelheid van uw groenten. Nadat je de grond hebt getest, kun je toevoegen wat er nog ontbreekt.
Bodemgesteldheid om het onderhoud van uw moestuin te vergemakkelijken
Kies planten met vergelijkbare groei- en bodemgesteldheid om het onderhoud van uw moestuin te vergemakkelijken.

Deel 3 van 3: Groenten kweken

 1. 1
  Graaf gaten en plant de zaden of zaailingen. Gebruik de schop om gaten te graven tot de diepte die nodig is voor de verschillende groenten die u plant. Doe een beetje kunstmest in elk gat en laat de zaadjes in de gaten vallen of plaats de zaailingen er voorzichtig in. Bedek de gaten met teelaarde en een laag mulch, indien nodig.
 2. 2
  De tuin sproeien. Gedurende de eerste weken, terwijl de groenten wortel schieten, moet u de bovengrond vochtig houden. Gebruik de vernevelingsfunctie op je tuinslang om de tuin elke dag lichtjes te besproeien.
  • Controleer de grond vaak. Als het droog lijkt, besproei het dan opnieuw.
  • Geef de tuin 's nachts geen water. Als water de hele nacht blijft zitten zonder te worden opgenomen of verdampt, kan dit schimmelgroei veroorzaken.
 3. 3
  Wied de tuin. Als de groenten beginnen te ontkiemen, let dan op niet-groenteplanten die mogelijk ook profiteren van de mest en het water dat u verstrekt. Pak het onkruid dicht bij de wortels vast en trek ze er voorzichtig uit, en gooi ze dan weg in een gebied buiten de tuin zodat de zaden zich niet verspreiden. Pas op dat u geen pas gekiemde groenten eruit trekt.
 4. 4
  Houd beestjes weg. Voordat de groenteplanten vruchten beginnen af te werpen, wil je misschien een hek plaatsen om de konijnen en eekhoorns buiten te houden. Een korte kippengaasafrastering is meestal voldoende. Als je echter herten hebt, moet je misschien iets groters bouwen.
 5. 5
  Zorg voor de groenten volgens hun behoeften. Geef de groenteplanten de hoeveelheid water, snoei en kunstmest die ze nodig hebben. Blijf de tuin regelmatig wieden terwijl de groenten de hele zomer groeien. Als het tijd is om groenten te oogsten, pluk dan eerst alleen de rijpste groenten en geef de anderen meer tijd om te groeien.
Dus kies het zonnigste deel van uw tuin om uw moestuin aan te leggen
Groenten hebben sterk, volledig zonlicht nodig, dus kies het zonnigste deel van uw tuin om uw moestuin aan te leggen.

Tips

 • Houd de tuin schoon en netjes om hem er goed uit te laten zien en om je planten te helpen groeien.
 • Voor een betere plantengroei en onkruidbestrijding moet u het hele gebied mulchen.
 • Gebruik niet te veel kunstmest, omdat dit de vruchtbaarheid van de bodem kan verminderen.
 • Voeg voor meer veiligheid een hek toe.
 • U kunt ook koeienmest gebruiken voor bemesting.

Vragen en antwoorden

 • Welke maand moet je groenten planten?
  Je moet groenten ongeveer 6-8 weken voor de laatste vorst van het jaar beginnen. Dit moet worden gedaan zodat de groenten in maart buiten kunnen worden geplant (in de VS).
 • Wat moet ik doen als ik geen kippengaas kan betalen?
  Improviseren! Gebruik alles wat je kunt vinden! Als je niets kunt vinden, vraag dan aan je buren of ze nog wat afrasteringsmateriaal hebben.
 • Wat zijn de beste groenten om nu te planten?
  Je kunt alle gewassen die je in het warme seizoen hebt, planten. Het is niet nodig om ze binnenshuis te starten, omdat het weer warm genoeg is.
 • Wat is de minimale hoeveelheid tuinruimte die ik nodig heb om een moestuin te maken?
  Het hangt ervan af wat u van plan bent te groeien. Als je een kleinere ruimte hebt, kun je wijnstokloos planten of wijnstokdragende planten trainen om naar boven te groeien op een latwerk of een andere structuur.
 • Wat zijn de beste groenten om te planten?
  Broccoli, erwten, bonen en spruitjes zijn enkele van de beste groenten om te planten.
 • Welke groenten plant je naast elkaar?
  Maïs en sperziebonen gaan goed samen. Komkommers en goudsbloemen ook, want de goudsbloemen helpen kevers weg te houden van de komkommerplanten.

Comments (2)

 • clarkalexander
  Hoe maak je een tuin.
 • olykandex
  Het is heel eenvoudig te begrijpen en grondig.
Deze site gebruikt cookies om het verkeer te analyseren en om advertenties te personaliseren. Als u ermee doorgaat deze site te gebruiken, stemt u in met het gebruik van cookies. Ga voor meer informatie naar ons privacybeleid.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail