Hoe goed presteren op een balletexamen?

Zodat je niet strak zit wanneer je je examenstuk/stukken gaat uitvoeren
Zorg er ook voor dat je je uitrekt voor het examen, zodat je niet strak zit wanneer je je examenstuk/stukken gaat uitvoeren.

Ballet is een mooie vorm van dans, maar behoorlijk rigoureus. Elke balletdanser weet dat je een examen moet ondergaan om naar het volgende niveau / leerjaar te gaan; en soms kunnen deze examens erg moeilijk zijn. De examens zijn echter ook een geweldige kans om te laten zien hoeveel je bent gevorderd en om de examinatoren te bewijzen dat je het danswerk kent dat nodig is en dat je klaar bent om door te gaan. Het vermogen om het goed te doen in zo'n examen is een combinatie van hard werken, veel oefenen en het vertrouwen dat je je stof grondig kent.

Deel 1 van 3: jezelf goed presenteren

 1. 1
  Houd je haar netjes. Als het kort is, kam er dan doorheen. Als het lang is, doe je haar in een knot. Gebruik haarlak op opvliegend haar om het er netjes uit te laten zien. Gebruik spelden en een haarnetje, tenzij anders aangegeven door je examinator. Gebruik indien nodig haarlak of gel.
 2. 2
  Houd je aan de dresscode. Balletexaminatoren houden er niet van als je iets onder je turnpakje (behalve een bh) of bovenop hebt. Dit omvat t-shirts, beenwarmers, broeken, korte broeken, rokken of andere warming-ups. Verwijder alle sieraden behalve kleine oorknopjes en verwijder eventuele nagellak.
 3. 3
  Zorg ervoor dat je kleding netjes en schoon is. Dit omvat schone panty's die vrij zijn van gaten, een schoon turnpakje (of bodysuit), smetteloze balletslippers of spitzen (indien nodig) - geen rafelende linten en andere balletkleding in de absoluut beste staat, zoals gespecificeerd door uw examinator.
Laat de examinator zien dat je van het examen wilt genieten
Laat de examinator zien dat je van het examen wilt genieten, ook als je zenuwachtig bent.

Deel 2 van 3: het examen starten

 1. 1
  Strek je uit voordat je aan het examen begint. Rekken helpt blessures tijdens het dansen te voorkomen en is ook erg belangrijk voor hoge extensies. U moet uw armen en benen minstens 10 minuten strekken voordat u voor de examinator optreedt.
 2. 2
  Glimlach. Laat de examinator zien dat je van het examen wilt genieten, ook als je zenuwachtig bent. Soms kan glimlachen je zelfs meer zelfvertrouwen geven.
 3. 3
  Ga in eerste positie staan tijdens het wachten. Hiermee laat je de examinator zien dat je om hem geeft en dat je je ballettechniek meeneemt. Sta en loop als een echte danser.
 4. 4
  Begroet en wees beleefd tegen de examinator. Wees niet beschaamd om "Goedemorgen" of "Goedemiddag" te zeggen. Ze zullen je respect waarderen en het kan hen ook helpen om je warm te maken.
Hiermee laat je de examinator zien dat je om hem geeft
Hiermee laat je de examinator zien dat je om hem geeft en dat je je ballettechniek meeneemt.

Deel 3 van 3: tijdens het examen

 1. 1
  Zorg ervoor dat je elke oefening perfect kent. Als u deze stap overslaat of niet zeker bent van een van uw oefeningen, zult u het niet zo goed doen als u zou kunnen. Als het helpt, koop dan de muziek voor je stukken. Zo kun je thuis de dansen doorlopen. Oefen totdat je er zeker van bent en zeg tegen jezelf dat je het kunt!
 2. 2
  Gebruik veel expressie in je dansen. Als de muziek aangaat, bedenk dan hoe je je van binnen voelt. Is het scherp, snel en snel? Of is het soepel en vrij vloeiend? Misschien is het langzaam, zachtaardig en zacht. Gebruik deze gevoelens in je bewegingen. Laat je uitdrukking naar voren komen en wees niet bang om het te laten zien - als je dat bent, zul je er stijf en nerveus uitzien!
  • Door vooraf thuis uitdrukkingen te oefenen, zullen uw uitdrukkingen soepeler uitkomen.
 3. 3
  Gebruik je hoofd. Zoek een focus tijdens het examen. Staar de examinator niet aan, maar zorg ervoor dat je hem ook af en toe aankijkt. Anders zullen ze zien hoe nerveus je bent.
  • Heb vertrouwen. Ga rechtop staan, houd je ogen omhoog en probeer niet naar de andere meisjes te kijken.
 4. 4
  Wees beleefd als de examinator tegen je praat. Houd een goede, positieve houding aan en zet hem/haar niet af met een snotterige, trotse houding. Als je ijdel en snobistisch overkomt, zal de examinator geen goede indruk van je krijgen. Wees goedgemanierd.
 5. 5
  Veel plezier, lach en geniet tijdens de hele voorstelling (hoe nerveus je ook bent).
 6. 6
  Zeg op het einde dankjewel. Bedank altijd de leraar, examinatoren en pianist. Nogmaals, dit helpt om een blijvende indruk te behouden en laat ook zien dat je respectvol bent, wat een belangrijke eigenschap is als danser.
Elke balletdanser weet dat je een examen moet doen om naar het volgende niveau te gaan
Elke balletdanser weet dat je een examen moet doen om naar het volgende niveau te gaan; en soms kunnen deze examens erg moeilijk zijn.

Tips

 • Lach altijd - zelfs als je een zet verknoeit. Je hoeft niet te glimlachen tijdens het examen als het je alleen maar in de war brengt, maar lach wel nadat het voorbij is.
 • Eet iets kleins en voedzaams voordat je begint. Eet echter geen uitgebreid ontbijt of lunch voor het examen.
 • Onthoud je houding. Als je stilstaat, denk dan aan je schouders naar beneden en je buik weggestopt. Dit geeft de examinator een goede indruk.
 • Hoe nerveus je ook bent, houd een goede houding aan en onthoud dat je niet nerveus overkomt. Gooi je schouders een beetje naar achteren en zuig je buik naar binnen zodat je borst een beetje omhoog komt. Dit geeft je een lange, elegante uitstraling. Pas echter op dat u uw schouders niet te ver naar achteren gooit - u wilt er niet als een soldaat uitzien!
 • De dag voor het examen moet je de dans altijd minimaal drie keer oefenen.
 • Denk eraan, tenzij je een professional wilt worden, maakt het niet uit of je niet het cijfer krijgt waarop je hoopt. De meeste leraren halen leerlingen die niet zullen slagen eruit.
 • Slaap altijd goed, anders presteer je misschien niet op je best tijdens het examen. Zorg er ook voor dat je je uitrekt voor het examen, zodat je niet strak zit als je je examenstuk/stukken gaat uitvoeren.
 • Probeer nooit het "wonderkind" te zijn; het zal je alleen maar verwaand en egocentrisch doen lijken.

Waarschuwingen

 • Kopieer anderen niet. Zij kunnen het verkeerd hebben en dan zult u dat ook doen.
 • Een onbeleefde houding zal je niet veel geluk brengen. Een goede houding kan ervoor zorgen dat de examinator wat barmhartiger is!
 • Kom niet nep over. Overdrijf het glimlachen of de beleefdheid niet, want dat is een grote afknapper.

Dingen die je nodig hebt

 • Turnpakje
 • Schone panty zonder gaten
 • Goede, schone, nette balletschoenen (Opmerking: de RAD staat alleen leren schoenen met volledige zool toe voor Intermediate Foundation en lager)
 • Gel en haarlak
 • Naaidoosje
 • Haarbanden en/of haarspelden

Vragen en antwoorden

 • Moet ik make-up dragen?
  Het is persoonlijke voorkeur. Als je make-up draagt, houd het dan heel eenvoudig.
 • Hoe vaak moet ik naar de examinator kijken?
  Misschien helemaal niet. In sommige studio's wordt u niet aangemoedigd om naar de examinator te kijken. Je leert boven het hoofd van de examinator dansen. De enige keer dat u naar de examinator mag kijken, is wanneer u met haar praat en aan het einde wanneer u uw eerbied betoont.
 • Wat als ik te bang ben voor de andere meisjes op het examen?
  Zeg tegen jezelf dat je alleen tegen jezelf concurreert. Je doel is om te verbeteren en door te gaan naar het volgende niveau. Probeer er niet op te focussen, behalve om aan te moedigen.
 • Wat gebeurt er als mijn linten van schoenen losraken, is het slecht of oké?!
  Het hangt af van uw situatie. Als het je normale balletleraar is, dan is het prima, sla jezelf er niet over op, je haalt er waarschijnlijk maar een paar punten af. Als je auditie doet, ja, het is heel, heel erg, maar sla jezelf er nog steeds niet voor over. Vergeef me mijn grammatica. -IncredibleGunivere
 • Wat als mijn balletlinten losraken? Hoe kan ik dit voorkomen?
  Haarlak ze op hun plaats. Ze zouden dan niet los moeten komen, maar als je je er echt zorgen over maakt, kun je er kleine steekjes in naaien.
 • Is er iets dat ik de avond voor het examen moet doen om voorbereid te zijn?
  Je moet je uitrekken, al je spullen bij elkaar hebben en terminologie oefenen.
 • Wat als ik te nerveus ben om iets te doen?
  Het afleggen van balletexamens kan stressvol zijn, maar onthoud, je kent de stof en je instructeur kent je potentieel. Je hebt misschien een rotdag op de dag van het examen, maar in de meeste gevallen zal de leraar het begrijpen en je toch naar het volgende niveau brengen. Haal diep adem, ontspan en geniet.
 • Wat moet ik doen als ik een fout maak of val?
  Sta op en blijf dansen! Blijf niet stilstaan bij je fout en laat het de rest van je prestaties beïnvloeden.
 • Wat als ik bang ben dat iedereen het veel beter zal doen dan ik?
  Als je op mij lijkt, kun je die onzekerheid misschien in je dans kanaliseren en het gebruiken om jezelf te pushen om het beter te doen. Als dit niet voor u werkt, probeer dan uw zorgen uit uw hoofd te zetten en uw best te doen.
 • Kan ik een dansbeha dragen?
  Ja, dat heb ik altijd gedaan, maar zorg er gewoon voor dat de achterkant of het of de bandjes niet zichtbaar zijn.

Verwante artikelen
 1. Hoe te grinden (voor jongens)?
 2. Hoe bereid je je voor op danslessen?
 3. Hoe de Hokey Pokey te doen?
 4. Hoe de zweep te doen?
 5. Hoe fronsen?
 6. Hoe maak je een pettiskirt?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail