Hoe energierekeningen te begrijpen?

tabel tonen uw jaarlijkse energieverbruik per maand
De energieverbruiksgrafiek en -tabel tonen uw jaarlijkse energieverbruik per maand en uw gemiddelde dagelijkse gebruik.

Energierekeningen kunnen er ingewikkeld uitzien als u niet zeker weet waar u naar kijkt. Als u een beter inzicht wilt krijgen in de kosten op uw maandelijkse factuur, moet u weten wat de kosten zijn en hoe ze worden berekend. Je zult ook moeten uitzoeken wat voor contract of plan je hebt met je energieleverancier. Als u merkt dat u te veel betaalt voor uw elektriciteit, kunt u in bepaalde landen en staten van provider wisselen.

Methode 1 van 3: het betalingsoverzicht lezen

 1. 1
  Zoek het accountoverzicht. Het rekeningoverzicht bevat de belangrijkste informatie die op uw factuur staat. Het bevat hoeveel u tot nu toe heeft betaald, uw huidige kosten en de datum waarop uw factuur moet worden betaald.
  • Het rekeningoverzicht staat meestal op de eerste pagina van uw factuur.
  • Het rekeningoverzicht is meestal gelabeld.
 2. 2
  Kijk naar het achterstallige bedrag. Het achterstallige bedrag is het huidige saldo op uw rekening. Als dit nummer 0 is, betekent dit dat u up-to-date bent betaald en dat u alleen uw meest actuele factuur hoeft te betalen. Als u een saldo op uw rekening heeft opgebouwd door ontbrekende betalingen, ziet u het bedrag dat u verschuldigd bent voor eerdere rekeningen.
 3. 3
  Lees het huidige verschuldigde bedrag. Het huidige verschuldigde bedrag is het bedrag van uw huidige factuur, gecombineerd met het achterstallige bedrag. Dit is het totale bedrag dat u aan het energiebedrijf moet betalen om uw account weer op gang te brengen.
  Het huidige verschuldigde bedrag is het bedrag van uw huidige factuur
  Het huidige verschuldigde bedrag is het bedrag van uw huidige factuur, gecombineerd met het achterstallige bedrag.
 4. 4
  Vind de contact- en betalingsgegevens op de factuur. Als u contact moet opnemen met uw elektriciteitsbedrijf om vragen te stellen over uw factuur, vindt u hun contactgegevens op de eerste pagina. Op deze pagina vindt u ook informatie over hoe u uw factuur kunt betalen en het adres of telefoonnummer dat u kunt gebruiken om betalingen uit te voeren.
  • Vergeet niet om de voorpagina van uw factuur op te nemen als u via de post betaalt, zodat zij de betaling op uw account kunnen toepassen.
  • Veel bedrijven hebben een online betalingssysteem. U vindt deze URL meestal op de voorpagina van het wetsvoorstel.

Methode 2 van 3: huidige kosten en gebruik evalueren

 1. 1
  Bepaal wat uw basislading is. Bedrijven brengen soms een vast bedrag in rekening, ongeacht hoeveel energie u verbruikt. Dit staat bekend als de basisvergoeding en zal elke maand hetzelfde zijn.
 2. 2
  Begrijp hoe uw energieverbruik wordt gemeten. kWh staat voor kilowattuur en wordt gebruikt om je energieverbruik te meten. Elk kilowattuur is het equivalent van 1000 wattuur. Met andere woorden, als je een apparaat van 1000 watt een uur lang gebruikt, wordt er 1 kWh in rekening gebracht. Hoe meer kWh u verbruikt, hoe hoger uw rekening wordt.
  • U kunt het aantal kWh dat u verbruikt verminderen door verlichting, apparaten en elektronische apparatuur uit te schakelen wanneer u deze niet gebruikt.
 3. 3
  Zoek uw leverings- of opwekkingskosten. De hoeveelheid kWh die u per maand verbruikt, wordt vermenigvuldigd met uw leverings- of opwekkingskosten die u op de meeste facturen kunt vinden in de kolom "tarief". Dit is het bedrag dat het energiebedrijf u per kWh in rekening brengt en kan per leverancier verschillen.
  • Meestal is deze heffing een paar cent of een fractie van een cent.
  • Als uw leveringskosten bijvoorbeeld 0,3,70€ bedragen en u heeft 100 kWh verbruikt, dan bent u 37,00€ aan leverings- of opwekkingskosten verschuldigd.
  Sommige energiebedrijven bieden budget- of betalingsplannen aan die de jaarlijkse energiekosten gelijkmatig
  Sommige energiebedrijven bieden budget- of betalingsplannen aan die de jaarlijkse energiekosten gelijkmatig over het jaar verdelen.
 4. 4
  Evalueer de distributie- of bezorgkosten. Uw leverings- of opwekkingsheffing dekt alleen het gedeelte van de energieleverancier van de factuur. Distributie- of bezorgkosten zijn de kosten voor het onderhoud van de infrastructuur die de energie bij u thuis levert.
 5. 5
  Begrijp wat er in de extra kosten is inbegrepen. De extra kosten op uw account kunnen betalen voor meteronderhoud, belastingen of lokale inspanningen voor milieubehoud. Deze kosten zijn afhankelijk van de milieu-initiatieven en het belastingtarief bij u in de buurt.
 6. 6
  Evalueer de energieverbruiksgrafiek en -tabel als u die heeft. De energieverbruiksgrafiek en -tabel tonen uw jaarlijkse energieverbruik per maand en uw gemiddelde dagelijkse gebruik. U kunt in bepaalde periodes van het jaar pieken opmerken, zoals maanden waarin u uw airconditioning gebruikt.

Methode 3 van 3: Factureringsplannen en -tarieven begrijpen

 1. 1
  Begrijp of u een haalbaar of een vast tarief betaalt. Bij een vast tariefplan rekent u een vast tarief aan voor elke kWh die u gedurende de looptijd van het contract verbruikt. Dit kan het gemakkelijker maken om te voorspellen hoeveel u voor uw verbruik moet betalen, maar kan uw rekening duurder maken als de energieprijs het hele jaar door daalt. Een variabel tarief verandert op basis van het gebruiksniveau gedurende het jaar en de stijgingen en dalingen van de energieprijzen.
  • Energiecontracten duren doorgaans zes maanden tot een jaar.
  • Weten hoeveel energiekosten het hele jaar door bedragen, kan u helpen vast te zitten aan een laag vast tarief.
  Een bedrijf kan bijvoorbeeld een bepaald tarief rekenen voor energieverbruik tot 1000 kWh
  Een bedrijf kan bijvoorbeeld een bepaald tarief rekenen voor energieverbruik tot 1000 kWh en vervolgens de kosten verhogen voor alle energie die daarboven wordt gebruikt.
 2. 2
  Bepaal of u wordt gefactureerd op een gelaagd systeem. Een trapsgewijs betalingssysteem rekent u een ander tarief aan voor hoeveel kWh u verbruikt. Een bedrijf kan bijvoorbeeld een bepaald tarief rekenen voor energieverbruik tot 1000 kWh en vervolgens de kosten verhogen voor alle energie die daarboven wordt gebruikt. Sommige bedrijven hebben zelfs meerdere niveaus, wat bedoeld is om consumenten aan te moedigen hun energieverbruik te verminderen.
  • Als u een gelaagd systeem gebruikt, moet er een uitleg van de niveaus op uw factuur staan.
 3. 3
  Bepaal of u een budget of betalingsplan heeft. Sommige energiebedrijven bieden budget- of betalingsplannen aan die de jaarlijkse energiekosten gelijkmatig over het jaar verdelen. Als u een budgetplan heeft, zou u twee factureringssecties op uw factuur moeten hebben. De ene geeft uw werkelijke kosten weer en de andere geeft het bedrag weer dat u verschuldigd bent op uw maandelijkse budgetplan.
  • Budgetplannen voorkomen financiële druk tijdens seizoenen waarin het energieverbruik doorgaans hoger is.
 4. 4
  Bel uw energiebedrijf als u uw plan niet begrijpt. Als je het soort plan dat je hebt wilt wijzigen of als je bepaalde details van je plan niet zeker weet, bel dan de klantenservice van je energiebedrijf en praat daar met een vertegenwoordiger. Zij kunnen de verschillende aspecten van uw factuur uitleggen en uitleggen wat voor plan u heeft.
Deze site gebruikt cookies om het verkeer te analyseren en om advertenties te personaliseren. Als u ermee doorgaat deze site te gebruiken, stemt u in met het gebruik van cookies. Ga voor meer informatie naar ons privacybeleid.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail