Hoe gebruik je tandsteen?

Voeg ik een snuifje wijnsteen toe aan slagroom nadat het is geslagen om het stevig te houden
Voeg ik een snuifje wijnsteen toe aan slagroom nadat het is geslagen om het stevig te houden?

Crème van wijnsteen (kaliumbitartraat/kaliumwaterstofbitartraat/kaliumzuurtartraat) is een bijproduct van het wijnbereidingsproces. Het wordt verkregen uit een kristallijn zuur dat zich afzet op de zijkanten van wijnvaten. Hier zijn manieren om het te gebruiken.

Stappen

 1. 1
  Gebruik het om te voorkomen dat losgeklopt eiwit uitdroogt. Bij het kloppen van eiwitten zorgt de toevoeging van wijnsteen voor een chemische reactie waardoor het eiwit zijn maximale volume bereikt en ook voorkomt dat het uitdroogt. Dezelfde chemische reactie treedt op wanneer eiwitten worden geslagen in een ongevoerde koperen kom.
 2. 2
  Voeg room van wijnsteen toe aan slagroom. Het stabiliseert de room nadat deze is opgeklopt. Voeg gewoon een snufje toe.
 3. 3
  Voorkom dat suiker kristalliseert. Het toevoegen van wijnsteen aan suiker tijdens het koken (voor het maken van snoepjes, enz.) zal kristallisatie van de suiker helpen voorkomen. Dit maakt de suiker ideaal voor snoep en glazuur, omdat de textuur romiger wordt.
 4. 4
  Maak je eigen bakpoeder met cream of tartar. Combineer twee delen cream of tartar met een deel baking soda en een deel maizena.
 5. 5
  Schoonmaken met room van wijnsteen.
  • Een vlek in een bad schoonmaken: Vul een klein kopje met wijnsteen; voeg geleidelijk druppels waterstofperoxide toe om een pasta te vormen. Gebruik deze pasta om een badkuipvlek te reinigen; gewoon aanbrengen, laten drogen en vervolgens afvegen. De vlek gaat er mee af.
  • Fixeer verkleurde aluminium potten: Los 2 eetlepels wijnsteen op in 1 liter water. Breng in de verkleurde pan 10 minuten aan de kook. Gooi weg en de vlek zou weg moeten zijn. Crème van wijnsteen kan ook worden gebruikt om messing en koperen kookgerei schoon te maken.
Voor slagroom heb je geen room van wijnsteen nodig
Voor slagroom heb je geen room van wijnsteen nodig.

Tips

 • Cream of tartar wordt meestal verkocht in de bakafdeling van de supermarkt.
 • Bewaar wijnsteen uit de buurt van vocht. Het zal klonten vormen en uiteindelijk samenklonteren als de vochtigheid het beïnvloedt. Bewaar op een koele, droge plaats en vervang het als het klontert. Als het in een luchtdichte verpakking wordt bewaard, kan het lang meegaan.
 • Hoewel het mogelijk is om room van wijnsteen te vervangen, is het niet echt een ingrediënt dat moet worden vervangen en het is het beste om de room van tandsteen te krijgen als je kunt.
 • Druiven zijn de enige belangrijke bron van wijnsteenzuur; vandaar de productie ervan uit de wijnbereiding.

Waarschuwingen

 • Te veel tandsteen kan een laxerend effect hebben, maar in de gebruikelijke kleine hoeveelheden die het wordt gebruikt, zou het goed moeten zijn.
 • Crème van wijnsteen heeft een hoog kaliumgehalte. Houd daar rekening mee als u een nieraandoening heeft of kalium niet gemakkelijk kunt uitscheiden.

Dingen die je nodig hebt

 • Crème van tartaar
 • Luchtdichte opslagcontainer

Vragen en antwoorden

 • Kan ik tandsteen in roerei doen om ze luchtig te maken?
  Ja! Als je geklopte of geklopte eiwitten wilt maken, kan het een stuk luchtiger worden door een snufje wijnsteen toe te voegen.
 • Voeg ik een snuifje wijnsteen toe aan slagroom nadat het is geslagen om het stevig te houden?
  Crème van wijnsteen wordt gebruikt in eiwitten voordat je ze opklopt om meringue te maken. Voor slagroom heb je geen room van wijnsteen nodig.
Onbeantwoorde vragen
 • Kan ik slijm maken met room van wijnsteen?
 • Kan ik bij het maken van royal icing slagroom gebruiken in plaats van wijnsteen?

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail